Αλιευτικός τουρισμός είναι η ειδική μορφή τουρισμού, η οποία συνίσταται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών συνδεδεμένων με την αλιεία, τη σπογγαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις σχετικές με αυτές πρακτικές και τεχνικές, παραδόσεις και τοπικά έθιμα, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία.
Είναι μικρής κλίμακας, στηρίζεται σε βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης, περιορίζει σημαντικά τις αρνητικές επιδράσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και διατηρεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την τοπική
κοινωνία και οικονομία.
Ο αλιευτικός τουρισμός, περιλαμβάνει:
- την επίδειξη τεχνικών αλιείας και της χρήσης συγκεκριμένων μεθόδων και εργαλείων από τους ίδιους τους τουρίστες-επισκέπτες ή και την άμεση και ενεργό συμμετοχή των τουριστώνεπισκεπτών σε αυτές τις δραστηριότητες και πρακτικές,
- την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, και την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών του επισκέπτη-τουρίστα μέσω της επαφής του με την αλιεία και την σπογγαλιεία.
Η συμμετοχή στις αλιευτικές περιηγήσεις προσφέρει γνωριμία, κατανόηση και απόλαυση του φυσικού περιβαλλοντος και συμβάλλει στην απόδραση από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.Η γνωριμία με την αλιευτική κουλτούρα μέσα από την επίδειξη και εκμάθηση παραδοσιακών μεθόδων και τεχνικών βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση αυτού του παραδοσιακού επαγγέλματος.
Επιπλέον, παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική προσπάθεια μίας κοινότητας ανθρώπων, αλλά και να εμπλακούν σε αξιομνημόνευτες, βιωματικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.
Ο αλιευτικός τουρισμός απευθύνεται σε:
- Οικογένειες, με δεδομένο ότι η γνωριμία του αλιευτικού πλούτου και του φυσικού
περιβάλλοντος και κυρίως, η συμμετοχή σε βιωματικές δραστηριότητες συνιστά μία
αξέχαστη εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσα και για τα ζευγάρια, - Ομάδες φίλων και επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές συγκινήσεις σε ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες,
- Τους λάτρεις της γαστρονομίας, που επιδιώκουν να παρατηρήσουν τη διαδικασία αλίευσης ή
εκτροφής των υδρόβιων οργανισμών ως αναπόσπαστο στοιχείο μίας πληρέστερης
κατανόησης της σημασίας τους για την παρασκευή ποιοτικών πιάτων - Συνταξιούχοι με ελεύθερο χρόνο για ταξίδια
- Νέους, με τον αριθμό τους να αυξάνεται διαρκώς, αλλά και
- Μαθητές, στα πλαίσια εκδρομών ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας που διοργανώνουν τα
σχολεία